fbpx

Hvis du som eksportvognmand eller chauffør kører til de nordiske lande, er det vigtigt at være opmærksom på, at lovkravene til dæk ændrer sig afhængigt af, hvilket land du befinder dig i.

Kører du lovligt som eksportvognmand?

Hvis du som eksportvognmand eller chauffør kører til de nordiske lande, er det vigtigt at være opmærksom på, at lovkravene til dæk ændrer sig afhængigt af, hvilket land du befinder dig i. Klima, geografi og vejenes tilstand spiller alle en rolle i, hvilke regler der gælder.

Mange danske transportører kører til Norge, hvor der er nogle af de skrappeste regler for vinterdæk. Men ofte går ruten også gennem Danmark og Sverige, så det er vigtigt at kende reglerne i alle de lande, du kører i.

I denne guide gennemgår vi lovkravene i de nordiske lande, så du er godt rustet til turen. Det hjælper dig med at undgå ubehagelige overraskelser som bøder, ventetid eller værre – at få din lastbil konfiskeret.

De forskellige landes lovkrav til vinterdæk er først og fremmest indført for at øge sikkerheden. Vinterdæk forbedrer vejgrebet og reducerer risikoen for ulykker på glatte veje. Ud over sikkerheden kan der dog også være økonomiske konsekvenser ved ikke at overholde reglerne. Bøder, beslaglæggelse af køretøjer eller tabt tid, hvor lastbilen holdes tilbage ved grænsekontroller, kan hurtigt løbe op.

Skrækhistorierne fra Norge og Sverige er mange. Politiet foretager ofte kontrol i dalpassene, og hvis din lastbil ikke lever op til de gældende krav, får du ikke lov til at køre videre. Så må du betale en lokal dækmand for at montere de rigtige dæk – en dyr og tidskrævende løsning, som kan ende med at koste dig både penge og tid.

Hvad påvirker lovkravene?

Lovkravene om vinterdæk varierer fra land til land og afhænger af flere faktorer som dækmønster, mærkning og hvor dækkene er placeret på lastbilen. Lad os dykke ned i nogle af de vigtigste krav, du skal kende.

  • Mærkning af vinterdæk: Vinterdæk skal være godkendt til vinterkørsel og mærket med snefnugsymbolet (3 Peak Mountain Snow Flake). Denne standard sikrer, at dækkene opfylder strenge krav til blandt andet acceleration og nedbremsning.

  • Mønsterdybde: Dækkenes mønsterdybde er en anden afgørende faktor. I Norge skal mønsterdybden på alle aksler være mindst 5 mm, også på traileren. Traileren spiller en afgørende rolle for køretøjets bremseevne, så også her gælder strenge krav.

  • Placering af dækkene: Dækkets placering på lastbilen har stor betydning. I bjergområder kan en forkert placering af vinterdæk føre til farlige situationer, hvor traileren kan glide over i den modsatte kørebane ved opbremsning.

Disse krav er vigtige at have styr på, så du kan forberede dig optimalt til turen nordpå.

  • Vinterdæk er ikke lovpligtige.
  • Hvis vinterdæk er monteret, skal de være monteret på alle hjul.
  • Den mindste tilladte mønsterdybde er 1 mm, men vi anbefaler altid mere.
  • Pigdæk er tilladt fra 1. november til 15. april.
  • Vinterdæk er lovpligtige på styrende og trækkende aksler og skal være godkendte til vinterkørsel.
  • Mønsterdybden skal være mindst 5 mm på det trækkende køretøj og 1,6 mm på traileren.
  • Pigdæk er tilladt fra 1. oktober til 15. april og skal være monteret på alle hjul, hvis de bruges på det trækkende køretøj.
  • Vinterdæk er lovpligtige fra 15. november til 31. marts.
  • Mønsterdybden skal være mindst 5 mm.
  • Snekæder skal medbringes i vinterperioden.
  • Pigdæk må bruges, men skal være monteret på alle hjul på samme aksel.

Forberedelse er nøglen

Vil du undgå spildtid og uforudsete udgifter, bør du forberede dig i god tid og sikre, at dine dæk er klar til vinterforholdene – både herhjemme og i udlandet. Selvom vinterdæk ikke er lovpligtige i Danmark, kan de være afgørende for din sikkerhed og fremkommelighed, især når vejret overrasker.

Hos Dan Dæk står vi altid klar til at hjælpe dig med at finde de rette vinterdæk til dine behov. Kontakt os, og få professionel rådgivning om dæk og lovgivning, så du kører lovligt og sikkert gennem de nordiske lande.

Få teknisk rådgivning – kontakt en sælger!

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.